Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή της «Ορεστίδος»

 Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή της «Ορεστίδος»

Σε μία όμορφα στολισμένη αίθουσα και παρουσία δεκάδων μελών και φίλων του συλλόγου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου 2016, η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

Μεταξύ των άλλων παρέστησαν ο Δήμαρχος  Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου μετά της συζύγου του, Ιατρού Βίκυς Μπουργανού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ανδρέας Βιτούλας και Βασίλης Παμπουκίδης, ο τ.Βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων και φορέων της πόλης μας.

Την εκδήλωση παρουσίασε με την γνωστή του άνεση, γλαφυρότητα, ευαισθησία και καλαισθησία το μέλος του Δ.Σ Πλίτσης Ιωάννης, υπογραμμίζοντας το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων του συλλόγου

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της « Ορεστίδος» Κωνσταντίνος Αδάμ, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ανέφερε ότι σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η προετοιμασία όλων μας να υποδεχθούμε το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων, το οποίο είναι μήνυμα, ταπείνωσης , ειρήνης , αγάπης και καταλαγής, αλλά και να θυμίσουμε στους παλαιότερους και να γνωρίσουμε στους νεώτερους τα παραδοσιακά έθιμα του δωδεκαημέρου, που ελάμβαναν, χώρα στον τόπο μας. Θα μας βοηθήσουν σε αυτό η Μεικτή πολυφωνική Χορωδία της «Ορεστίδος», η οποία θα μας παρουσιάσει παραδοσιακά κάλαντα, ύμνους και χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ο Σύλλογος Μικρασιατών « Η Κύζικος» με τα Μικρασιατικά κάλαντα, η Φιλόλογος Θεοδότα Γεωργοπολυλου θα μας εισάγει στα παραδοσιακά έθιμα, κάλαντα και δρώμενα του δωδεκαημέρου, ενώ η Βασιλική Μπούκλα – Παπαγεωργίου θα μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο του Παπαδιαμάντη με την αφήγηση του διηγήματος του «Της Κοκκώνας το σπίτι». Τέλος ομάδα χορωδών υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ντίνου Ταμβάκη, ο οποίος θα συνοδεύσει στο πιάνο, θα κλείσει την εκδήλωση με ένα πρόγραμμα από σύγχρονα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Έκλεισε δε τον χαιρετισμό του με ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, έδωσε τις ευχές του για τις ημέρες που έρχονται, ανέφερε ότι ο Δήμος Αργους Ορεστικού , σε συνεργασία με τους συλλόγους της πόλης, προετοίμασε το πρόγραμμα του τριημέρου του « Αργείτικου Καρναβαλιού, το οποίο από φέτος παρουσιάζει αρκετές οργανωτικές καινοτομίες, τόνισε ότι θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη του από την τηλεόραση της ΕΤ3 και προέτρεψε όλους τους δημότες να δώσουν το παρόν τους σε αυτό το μοναδικό εν Ελλάδι, πρωτοχρονιάτικο Καρναβάλι.

Ακολούθησε η ομιλία της  Φιλολόγου Θεοδότας Γεωργοπούλου, η οποία με καθαρότητα, λιτότητα και  ευφράδεια παρουσίασε τα παραδοσιακά λαογραφικά δρώμενα του δωδεκαημέρου, με έμφαση στα αντίστοιχα του  τόπου μας, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο λαογραφικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Η ταυτόχρονη προβολή αρχειακού φωτογραφικού υλικού του συλλόγου μας, συνετέλεσε στην επιτυχία της παρουσίασης. (Η εργασία της δημοσιεύεται σε άλλη στήλη της Ορεστίδος)

Στη συνέχεια Η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία της Ορεστίδος, υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου της Ντίνου Ταμβάκη , εντυπωσίασε το κοινό με την ευαισθησία της και την υψηλή απόδοση του προγράμματος της που ήταν:

  1. Απολυτίκιο Χριστουγέννων
  2. Κάλαντα Χριστουγέννων
  3. Άγια Νύχτα
  4. Το Έλατο
  5. Τι γλυκιές φωνές που ακούω
  6. Γλυκειά Μητέρα του Χριστού
  7. Στη γωνιά μας κόκκινο

Ακολούθησε η Χορωδία της « Κυζίκου» με δύο παραδοσιακά μικρασιάτικα κάλαντα.

Στον μαγικό κόσμο του Παπαδιαμάντη και στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της εποχής του, μας μετέφερε το μέλος του συλλόγου μας Βασιλική Μπούκλα – Παπαγεωργίου, η οποία με την αφηγηματική της ικανότητα την άνεση του λόγου κατ ην ευαισθησία που την διακρίνει, απέδωσε το διήγημα «της Κοκκώνας το σπίτι» καθιστώντας μας κοινωνούς μίας εποχής που έχει οριστικά παρέλθει.

Την όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα τόνισαν με την ζωντάνια και τις χαρούμενες νότες τους, τα μέλη της χορωδίας μας, τα οποία υπό την διδασκαλία, διεύθυνση και συνοδεία στο πιάνο του μαέστρου μας Ντίνου Ταμβάκη, απέδωσαν σύγχρονες χριστουγεννιάτικες μελωδίες, αφήνοντας μία χαρούμενη τελευταία πινελιά στο πάνελ της εκδήλωσης.

Ήταν μία απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση, που αποζημίωσε το κοινό που την παρακολούθησε. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της

Ο ΑργίτηςΕπιλογή αρχείων

 

 

Posted in Ανακοινώσεις.