Εκδήλωση για τον Πέτρο Κυριαζή

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«Η ΟΡΕΣΤΙΣ»
ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που διοργανώνουμε προς τιμήν του Μοναστηριώτη Λόγιου και Ποιητή Πέτρου Κυριαζή, με ομιλήτρια την κ. Βιολέτα Παπαθανασίου, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 11.00 στην αίθουσα « Βασίλειος Αβραμίδης» του συλλόγου μας

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Κωνσταντίνος Αδάμ Φιλίτσα Τεζαψίδου

 

Πέτρος Κυριαζής

Γεννήθηκε το 1876 στο γραφικό και ελληνικό Τύρνοβο του Μοναστηρίου.
Έμαθε τα πρώτα γράμματα στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της πατρίδας του και το 1894 απεφοίτησε αριστούχος από το λαμπρό Γυμνάσιο Μοναστηρίου.
Ο Μακεδονικός αγώνας βρήκε τον Κυριαζή δάσκαλο στις ελληνικές επάλξεις της Πελαγωνίας. Μετά την αποφοίτηση του, υπηρέτησε επί οκτώ έτη στα σχολεία της πατρίδας του Τυρνόβου, από την 1η Σεπτεμβρίου 1895 έως 3 Αυγούστου 1903.
Κατόπιν δίδαξε στα σχολεία της Νιζόπολης από την 1η Σεπτεμβρίου 1903 μέχρι 30 Αυγούστου 1904.
Την 1η Σεπτεμβρίου 1904 διορίστηκε στα εκπαιδευτήρια της Κατράνιτσας, όπου υπηρέτησε επί δύο έτη. Το 1906 επανήλθε στο σχολείο του Τυρνόβου όπου υπηρέτησε επί έξη συναπτά έτη.
Μετά την απελευθέρωση του Μοναστηρίου από τον Οθωμανικό ζυγό και την Σερβική κυριαρχία της περιοχής, που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων του Μοναστηρίου, ο Πέτρος Κυριαζής μεταναστεύει ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην τότε Χρούπιστα, νυν Άργος Ορεστικό. Εκεί διορίζεται δάσκαλος στα εκπαιδευτήρια της πόλης και υπηρετεί με λαμπρά αποτελέσματα μέχρι το 1925.
Αυτή την χρονιά, στις 2ο Αυγούστου του 1925 πεθαίνει έχοντας υπηρετήσει τα ελληνικά γράμματα επί 28 συναπτά έτη, σε ηλικία μόλις 49 ετών.
Ο Πέτρος Κυριαζής δεν υπήρξε μόνος φωτισμένος δάσκαλος , αλλά και αξιόλογος λόγιος και ποιητής. Εχουν δημοσιευτεί δύο ποιητικές του συλλογές.
Η πρώτη με τον τίτλο «Οι Βόγγοι του Μοναστηρίου» το 1924 στη Θεσσαλονίκη, που αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή του Μανασηρίου και η δεύτερη , πολύ αργότερα το 1991, πάλι στη Θεσσαλονίκη, σε επιμέλεια Ν. Πλαστήρα , με τίτλο «Κρύσταλλα»
Είχε εκφωνήσει τον πρώτο πανηγυρικό επί τη απελευθερώσει από τον Οθωμανικό ζυγό την 11 Νοεμβρίου 1913, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άργους Ορεστικού.

Η ομιλήτρια Βιολέτα  Σμυρνιού-Παπαθανασίου

Οι γονείς της Βιολέτας δεν ήταν από αλλού αλλ’ από το Μοναστήρι και ανήκαν σ’ εκείνους τους κυριολεκτικά καημένους Έλληνες που υποδέχτηκαν τον Βενιζέλο ως ελευθερωτή τους –άλλωστε δεν είχαν πολεμήσει και λίγο για τη λευτεριά τους και δεν είχαν χύσει και λίγο αίμα-, αλλά πάγωσαν όταν τον άκουσαν να τους λέει από κάποιο μπαλκόνι της πόλης τους πως, ναι, το θέλαν να ‘ναι με την Ελλάδα, αλλ’ από δω (1912) και πέρα θα πρέπει να ‘ναι καλοί Σέρβοι πολίτες!!!…
Γεννήθηκε στη Φλώρινα, όπου είχε καταφύγει ο κύριος όγκος των Μοναστηριωτών προσφύγων, που την Ελλάδα διάλεξαν και δεν υπάκουσαν στον Βενιζέλο, που να ‘ναι καλοί Σέρβοι πολίτες τους είχε ζητήσει, και σε ηλικία τριών χρονών ήρθε κι εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο δικό μας Άργος, το οποίο επίσης θεωρεί πατρίδα της. Κι έπειτα σπούδασε δασκάλα και δίδαξε επί δέκα ολόκληρα χρόνια στον Μελά, απ’ όπου περπατώντας επί τέσσερις ολόκληρες ώρες έφτανε στη Φλώρινα κάθε φορά που χρειαζόταν να πάει εκεί για υπηρεσιακούς λόγους και δεν προτιμούσε την Καστοριά, γιατί εδώ έφτανε σε έξι ώρες!… Μα σ’ αυτήν τη σκληραγώγησή της από το πολύ περπάτημα που έχει κάνει μες στα βουνά πιστεύει η ίδια πως οφείλει το χαρακτηριστικό της να μην κουράζεται και να αντέχει. Να αντέχει κυρίως όταν υπηρετεί έναν μεγάλο και ιερό σκοπό, όπως είναι αυτός της Παιδείας κι όπως είναι κι αυτός της Πατρίδας.

Η κα Παπαθανασίου, σπούδασε στη Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας και μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νίκης ενώ παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Γερμανία. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα από το ιστορικό χωριό Παύλος Μελάς της Καστοριάς, που υπηρέτησε για 10 χρόνια και ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης του, ενώ μέχρι σήμερα ασχολείται ενεργά με την εθνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής των Κορεστίων.
Έχει πλούσια δραστηριότητα στον κοινωνικό τομέα και είναι μέλος εθνικών και διεθνών οργανισμών.
Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1978 και μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους της Θεσ/νίκης, του συνδέσμου Μοναστηριωτών και των πέριξ η «Καρτερία», υλοποιώντας δράσεις με στόχο την καταγραφή και την μελέτη της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή της Πελαγονίας, την διατήρηση και διάσωση της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ίδια περιοχή.
Είναι συγγραφέας του ιστορικού ντοκουμέντου «Μάννα η Μακεδόνισσα», που περιγράφει την ιστορία μιας λησμονημένης ηρωίδας, ενώ το βιβλίο της «Μοναστήρι ιστορική περιπλάνηση στην πάτρια γη», τιμήθηκε με διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών.
Για τη δράση της έχει τιμηθεί από τον ερυθρό σταυρό, την Βασιλική πρόνοια, τους Ρόταρι Θεσ/νίκης, το σώμα ελληνικού οδηγισμού Θεσ/νίκης, την ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών σωματείων Θεσ/νίκης, την Παμμακεδονική ένωση Αυστραλίας, την πανελλήνια ομοσπονδία Βλάχων, την εταιρία πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, τον σύλλογο γυναικών Θεσ/νίκης, Μακεδονίας και Αθηνών, τον οδοντιατρικό σύλλογο Φλώρινας, τον μουσικοχορευτικό όμιλο Θεσ/νίκης «Ο ΟΡΦΕΑΣ», το υπουργείο Παδείας, τον Δήμο Αμπελοκήπων, τον Δήμο Θεσ/νίκης με το μετάλλιο του Δήμου καθώς και από την

Posted in Εκδηλώσεις, Νέα.