Διάλεξη Ομ. Καθηγητή κ. Δημητρίου Χατσέρα

Από την «Ορεστίδα» και το Δήμο Άργους Ορεστικού

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΟΜΟΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΧΑΤΣΕΡΑ

 Μονολότι ο κατά κοινή ομολογία ευφήμως δρων Μορφωτικός Σύλλογος « Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού διοργανώνει συχνά πυκνά;, εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και μολονότι είναι βέβαια ο ότι η φερώνυμος εφημερίδα του θα καλύψει πλουσιοπαρόχως την ομιλία που έκαμε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου ο Ομότιμος καθηγητής της καρδιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Δημήτριος Χατσέρας και την οποία διοργάνωσε « Η ΟΡΕΣΤΙΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού, εντούτοις είναι καλό, νομίζω, να ακουστούν και γνώμες ακροατών, τόσο γοα το περιεχόμενο της ομιλίας όσο και το ύφος, τον τρόπο έκφρασης του ομιλητή.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο κ. Χατσέρας με απλό και εύληπτο τρόπο μας αφηγήθηκε « σαν παραμύθι» όπως ο ίδιος μας προϊδέασε στην αρχή, το ξεκίνημα και το τολμηρό επιστημονικό εγχείρημα ενός νεαρού Γερμανού Καρδιολόγου, το οποίο κατέρριψε μεμιάς τους μέχρι τότε φόβους και δισταγμούς των Ιατρών για το αν μπορούν να προσεγγίσουν και να επέμβουν στην καρδιά.

Ενώ δηλαδή μέχρι το 1939 περίπου η καρδιά του ανθρώπου θεωρούνταν άβατος χώρος και ενώ ίσαμε τότε κανένας καρδιολόγος δεν είχε τολμήσει να την αγγίξει, ο ευφάνταστος και τολμηρός Γερμανός καρδιολόγος Φόρσμαν, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, υποστήριξε μετά πεποιθήσεως, ότι είναι δυνατόν να «πλησιάσουμε» επιστημονικά την καρδιά χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο! Και επειδή ήθελε και εν τη πράξει να εφαρμόσει την επαναστατική θεωρία του, αλλά κανένας δεν δεχόταν να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο, αποφάσισε να « γίνει» ο ίδιος πειραματόζωο με τη βοήθεια ενός συναδέλφου του, ο οποίος όμως την κρίσιμη ώρα της επέμβασης, συναισθανόμενος τον κίνδυνο του εγχειρήματος, λιποθύμησε.dscn5728 dscn5729 dscn5730 dscn5733

Η προσπάθεια επαναλήφθηκε και – ω του θαύματος!-σημείωσε απόλυτη επιτυχία. Έτσι , ο νεαρός Γερμανός καρδιολόγος αναδείχθηκε, θα μπορούσαμε να πούμε, ο πρώτος « κατακτητής» της ανθρώπινης καρδιάς.

Αλλά αντί να τιμηθεί παγκοσμίως και να θεωρείται ισάξιος των μεγάλων εφευρετών, επιτιμήθηκε, υποβιβάστηκε και επί ένα  διάστημα η μεγάλη του επιτυχία αγνοήθηκε…

Τα μεγ΄’αλα επιτεύγματα της επιστήμης όμως μπορεί στην αρχή να προκαλούν αντιζηλίες και δυσμενή σχόλια, κυρίως μεταξύ των επιστημόνων τηα ευτής ειδικότητας, ( «πτωχός πτωχών και αοιδός αοιδώ φθονέει» δεν έλεγαν οι αρχαίοι;),

Σύντομα όμως διαλάμπουν, αναγνωρίζονται και τιμούνται.

Και ο νεαρός Γερμανός καρδιολόγος τιμήθηκε αργότερα με δύο άλλους συναδέλφους του με το βραβείο Νόμπελ!

Όσες επεμβάσεις  γίνονται τώρα στην καρδιά ( μπαϊ πας και άλλες διάφορες) οφείλονται στην επαναστατική θεωρία και το εγχείρημα του νεαρού Γερμανού επιστήμονα. Και αυτό ακριβώς ήταν το δεύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Χατσέρα; Οι νεότερες κατακτήσεις της καρδιοχειρουργικής, που ξεκίνησαν και σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες μετά το τόλμημα του Γερμανού καρδιολόγου.

Θα ήταν όμως παράλειψη, αν ‘έστω  και λακωνικά δεν αναφερόμουν στο ύφος και το ήθος του ομιλητή.

Φρονώ πως το άριστο περιεχόμενο της ομιλίας δεν θα εντυπωσίαζε τόσο το εκλεκτό ακροατήριο, αν και το ύφος και το ήθος του ομιλητή δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά.

Η ευφράδειά του, το ότι σπάνια συμβουλευόταν το χειρόγραφο του και προπάντων η τέχνη του να μεταδίδει τα σύνθετα επιμέρους θέματα με τρόπο εύληπτο και απλό, ώστε να γίνονται κατανοητά και από τους μη ειδικούς, ήταν ομολογουμένως αρετές που εντυπωσίασαν το ακροατήριο. Πως το πε , αλήθεια, ο νομπελίστας ποιητής Γ. Σεφέρης;

«Δεν θέλω τίποτε άλλο, παρά να μιλήσω απλά. Να μου δοθεί αυτή η χάρη»

Και η απλότητα ήταν ομολογουμένως η κυρίαρχη εντύπωση από την ομιλία του καθηγητή κ. Δημητρίου Χατσέρα.

Τελειώνοντας, αφού συγχαρώ θερμότατα τον τον ομιλητή, τους διοργανωτές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της « Ορεστίδος» , αλλά και το εκλεκτό ακροατήριο που παρακολούθησε την ομιλία με θρησκευτική κατάνυξη, θα να προσθέσω μια  παράμετρο που δεν έχει σχέση με την ομιλία αλλά με τον ομιλητή, τους διοργανωτές και τους ακροατές.

Είναι κατά κοινη ομολογία μεγάλη τιμή για τους διοργανωτές ( και για το ακροατήριο) να παρακολουθούν μια ενδιαφέρουσα  ομιλία ενός συμπατριώτη τους καθηγητή του ύψους και της εμβέλειας του κ. Χατσέρα.

Και είναι επίσης ιδιάιτερα συγκινητικό για ένα λαμπρό επιστήμονα που γνώρισε μεγάλα πανεπιστήμια και έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια να ομιλεί στη γενέτειρα του!

Αυτό, πέραν των άλλων, σημαίνει ότι δεν ξεχνά και χαίρεται να τιμά τα γενέθλια χώματα και τους συμπατριώτες του. Να ναι άργε τυχαίο το γεγονός ότι ο έτερος νομπελίστας ποιητής μας, ο Οδυσσέας Ελύτης, εξέφρασε αυτό το δέσιμο με τη γενέτειρα μ΄έναν ωραίο στίχο;  « όλον τον κόσμο κι αν γυρνώ αυτόν τον τόπο δεν ξεχνώ»

Αλέξανδρος Σ. Μπακαϊμης

 

 

Posted in Ανακοινώσεις.