ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ

argos

Το Άργος Ορεστικό είναι κωμόπολη στον Νομό Καστοριάς, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας και εντάσσεται διοικητικά στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η περιοχή του Δήμου Άργους Ορεστικού βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του Νομού Καστοριάς και αποτελεί τμήμα του νοτίου ορίου του Νομού στα σύνορά του με το Νομό Κοζάνης.

Ο Δήμος

Ο Δήμος του Άργους Ορεστικού είναι ο δεύτερος σε μέγεθος Δήμος μετά το Δήμο Καστοριάς. Εκτείνεται στο νότιο όριο του Νομού Καστοριάς, στα σύνορά του με το Νομό Κοζάνης. Το Άργος Ορεστικό είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη μετά την Καστοριά. Βρίσκεται 8 χλμ. περίπου νότια της Καστοριάς και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 660 μ. Αποτελείται από έναν οικισμό και δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα. Η ονομασία του προέρχεται από την ομώνυμη αρχαία μακεδονική πόλη, η θέση της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Η σημερινή πόλη δημιουργήθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και έκτοτε γνώρισε μεγάλη και σημαντική ανάπτυξη. Κατά την τελευταία απογράφη του 2001 ο μόνιμος πληθυσμός τους δήμου είναι 10.146 κάτοικοι, εκ τον οποίων οι 7.838 ζούνε στην πόλη του Άργους Ορεστικού.

 Οικονομία

Το Άργος αποτελούσε ήδη από την Τουρκοκρατία ένα αγροτικό και βιοτεχνικό κέντρο επεξεργασίας φλοκατών. Σήμερα, ένα ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασική εκμετάλλευση αλλά η κύρια απασχόλησή του είναι η βιοτεχνία της γούνας. Μετά το 1996, η γούνα <<πέθανε>> για τους Καστοριανούς, έτσι στράφηκαν σε εναλλακτικά μέσα, κυρίως στην γεωργία αλλά και στις Τουριστικές επιχειρήσεις, μιας και το φυσικό περιβάλλον τους το επιτρέπει.

 Ιστορία

Η περιοχή παρουσιάζει πολύ μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τα κλασικά και ρωμαϊκά της ευρήματα. Θεωρείται κοιτίδα του αρχαίου Μακεδονικού Κράτους. Ήταν το κέντρο των Ορεστών Μακεδόνων, οι ηγεμόνες των οποίων πίστευαν ότι κατάγονταν από την ομώνυμη πελοποννησιακή πόλη. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τον Ορέστη, ο οποίος μετά τον φόνο του πατέρα του Αγαμέμνονα κατέφυγε στην περιοχή. Η λέξη Άργος έχει πελασγική προέλευση και συναντάται σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου. Το Ορεστικόν Άργος ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Ορεστίδος, μιας επαρχίας της Άνω Μακεδονίας. Η θέση του δεν έχει ταυτοποιηθεί, αλλά πιθανώς να βρισκόταν στην περιοχή Αρμενοχώρι, 2 χλμ. βόρεια της σημερινής κωμόπολης. Φαίνεται ότι κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς ανατολάς, άποικοι από την πόλη ίδρυσαν ένα άλλο Άργος Ορεστικόν στις απόμακρες σκυθικές στέππες.

Μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους, ιδρύθηκε η Διοκλητιανούπολη, μια περιτειχισμένη εγκατάσταση δίπλα στον Αλιάκμονα ποταμό, στην τοποθεσία Αρμενοχώρι. Στα ευρύματα της περιοχής συγκαταλέγονται το ίχνος της τραπεζοειδούς οχύρωσης με τους πύργους, ρωμαϊκό κτίσμα, τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, αγροτικές επαύλεις και παλαιοχριστιανικοί τάφοι, κυρίως στη θέση Παραβέλα, όπου διενεργούνται ανασκαφές. Μια επιγραφή που βρέθηκε εδώ, αναφέρει μια απόφαση από το Κοινόν των Ορεστών. Το Κοινό των Ορεστών αποτελούσε ένα είδος αυτόνομης συμπολιτείας των πόλεων της περιοχής κατά τη ρωμαιοκρατία. Σ` αυτή την επιγραφή το κράτος της Ορεστίδος, κάνει μια αφιέρωση σ` ένα Ρωμαίο αυτοκράτορα τον Κλαύδιο. Ακόμη, έχουν βρεθεί δύο ψηφιδωτά στις θέσεις Μπουφάρι και Πλινθοποιία.

Περι το τέλος του 3ου ή 4ου αι.μ.Χ η Διοκλητιανούπολη δέχτηκε επιδρομές Γοτθικών πληθυσμών και ερημώθηκε. Οι περισσότεροι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Καστοριά που ιδρύθηκε τον 5ο αι.απο τον Ιουστινιανό, αλλά πιθανότατα συνέχισε να υπάρχει ως μικρή εγκατάσταση την Πρωτοβυζαντινή Εποχή. Η σύχρονη πόλη δημιουργήθηκε κατά τον 15ο αι. και στην Τουρκοκρατία ονομαζόταν Χρούπιστα. Στην επανασταση του 1821 ο Ευάγγελος Σπανός υπήρξε από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης των κατοίκων[1]. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα οι κάτοικοι του Άργους αγωνίστηκαν για την ελευθερία, με σημαντικότερους Μακεδονομάχους τους Αναστάσιο Γκίνη, Αθανάσιο Νάσκο (καπετάν Φλώκας), Αχιλλέα Ζηκούλη (καπετάν Κοκοφύνας), Ναούμ Σπανό και τον ιερέα Ιωάννη Σπανό («Παπαγιαννάκη»)[2]. Τελικώς, η πόλη απελευθερώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1912 από το ελληνικό ιππικό, με επικεφαλής τον Ι. Άρτη. Οι κάτοικοι της πόλης συμμετείχαν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αι., όπως και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Σήμερα, αποτελεί μια εύρωστη κωμόπολη, που αναπτύσσεται οικονομικά και δημογραφικά.

 Αξιοθέατα

Το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται σε απόσταση 27 χλμ. από την Καστοριά και 15 χλμ. από την έδρα του δήμου το Άργος Ορεστικό, στην περιοχή του Νοστίμου – Ασπροκκλησιάς. Η ηλικία του υπολογίζεται σε 15-20 εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, στο Νόστιμο υπάρχει μουσείο που εκτείθονται τα απολιθώματα. Τα Ιαματικά Λουτρά στο χωριό Αμμουδάρα, που σύμφωνα με μελέτες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το Υδροθεραπευτήριο βρίσκεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία, 2,5 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του Δήμου, το Άργος Ορεστικό. Απέχει 17 χιλιόμετρα, περίπου, από την πόλη της Καστοριάς και λειτουργεί από τις αρχές του Ιουνίου μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Υδροθεραπευτήριο βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού του Δήμου Ορεστίδος. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στη βόρεια άκρη της πόλης, που εγκαινιάστηκε το 2010 και πρόκειται να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Τα τείχη της ρωμαϊκής Διοκλητιανούπολης και τις ανασκαφές στην θέση Παραβέλα, 2 χλμ. βόρεια της πόλης, στον δρόμο προς Μανιάκι. Τις φυσικές ομορφιές των Οντρίων και το Φράγμα του Βράχου, 25 χλμ. ΝΑ της πόλης

Άργος Ορεστικό
Πληροφορίες
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία
Περιφέρεια Δυτική Μακεδονία
Νομός Καστοριάς
Αρ. δημ. διαμερισμάτων 13
Επίσημος πληθυσμός 7.838 (Η πόλη) 10.146(Δήμος) (2001)
Έκταση 212 km²
Υψόμετρο 700 m
Ταχυδρομικός κώδικας 522 00
Τηλεφωνικός κωδικός 24670
Δήμαρχος Κεπαπτσόγλου Παναγιώτης
Δικτυακός τόπος http://www.dimos-orestidos.gr/

Αφήστε μια απάντηση